Beeldrijk Assen
Image default
Gezondheid

Wat is oververmoeidheid en hoe kun je het voorkomen?

Vermoeidheid is een normaal verschijnsel waar vrijwel iedereen wel een mee te maken krijgt. Het is dan ook niet zorgwekkend als je wel eens moe bent en vaak is de vermoeidheid na een goede nachtrust weer verholpen. Wel wordt het lastiger wanneer de vermoeidheid langer aanhoudt: symptomen van vermoeidheid worden dan heftiger en soms houdt het tekort aan energie wekenlang aan. In dit geval spreken we van oververmoeidheid. Als dit het geval is, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van de oververmoeidheid en deze aan te pakken. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van oververmoeidheid kunnen zijn en wat je hieraan kunt doen.

Hoe voelt oververmoeidheid?

Meestal spreken we van oververmoeidheid wanneer je voor langere tijd constant moe bent en zelfs overdag geen fut meer hebt. In geval van oververmoeidheid is een goede nachtrust niet meer voldoende om van de vermoeidheidsklachten af te komen. Dit is vervelend, want alle activiteiten voelen aan alsof ze te veel energie zullen kosten. Wanneer je je zo voelt is het belangrijk om de oorzaken aan te pakken, omdat de oververmoeidheid anders de kans heeft om door te groeien in een burn-out. Een aantal symptomen van oververmoeidheid kunnen zijn:

 

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Prikkelbaarheid
  • Piekeren
  • Hoofdpijn
  • Lusteloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Gebrek aan motivatie

Wat veroorzaakt oververmoeidheid?

Oververmoeidheid kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Dit kunnen zowel lichamelijke als mentale factoren zijn. Vaak is de oververmoeidheid het gevolg van een combinatie aan factoren. Zo kun je bijvoorbeeld slecht slapen, waardoor je je vermoeid voelt. Dit gevoel wordt versterkt wanneer je bijvoorbeeld niet goed eet en te weinig sport. Goede voeding geeft je de brandstof die je overdag nodig hebt, terwijl je met sport extra energie verbruikt waardoor je ‘s avonds beter slaapt. Bovendien worden met gezonde voeding en voldoende beweging je weerstand en conditie beter. Als je weerstand laag is, moet je lichaam harder werken om ziektes en kwaaltjes af te weren, waardoor je je futlozer voelt.

Wat kun je doen tegen oververmoeidheid?

Wanneer je oververmoeidheid ervaart, is het belangrijk om te achterhalen wat bij jou de vermoeidheid veroorzaakt. Wanneer je weet (of vermoedt) wat voor de oorzaak van de oververmoeidheid is, kun je het probleem bij de kern aanpakken. Als je bijvoorbeeld vermoeid raakt door je werk, kun je kijken of je bij je werk regelingen kunt treffen om minder of minder zwaar te werken. Probeer op tijd naar bed te gaan en gevarieerd te eten. Probeer ook eens wat meer te bewegen. Als je niet van sporten houdt, kan het al helpen om wat meer de trap in plaats van de lift te nemen. Ook yoga kan helpen om je wat energieker te voelen.

https://liberi.nl/