Beeldrijk Assen
Image default
Gezondheid

Bestaat goede stress?

We hebben herhaaldelijk gehoord dat stress ongezond is en dat we moeten proberen er zoveel mogelijk mee om te gaan.

Maar opgewonden raken is niet altijd een slechte zaak, zei Richard Shelton, MD, vice-voorzitter voor onderzoek bij de afdeling psychiatrie van de Universiteit van Alabama, Birmingham. De vecht-of-vluchtreactie van het lichaam is tenslotte bedoeld als beschermend, niet schadelijk.

Hier is meer informatie over goede stress en hoe een beetje kortdurende angst je hersenen en lichaam echt ten goede kan komen.

Bestaat goede stress?
Ja, dat doet het: goede stress, ook bekend als eustress, is “de positieve stressreactie met optimale niveaus van stimulatie”, aldus de American Psychological Association (APA). Met andere woorden, het is stress die kan ontstaan ​​door iets veeleisends maar plezierigs te doen. Enkele voorbeelden van activiteiten of evenementen die kunnen leiden tot goede stress zijn:

  • Met pensioen gaan
  • Een gezin stichten
  • Voorbereiden op een nieuwe baan
  • Betrokken zijn bij een atletisch evenement

Hoewel goede stress ontstaat door te anticiperen op iets spannends, is het niet de enige vorm van stress met betere resultaten. Het tegenovergestelde, leed – waaraan we denken als stress in ons opkomt, volgens de APA – kan ook onze geest en ons lichaam ten goede komen.

Het kan de immuniteit verhogen – op korte termijn
“Wanneer het lichaam reageert op stress, bereidt het zich voor op de mogelijkheid van letsel of infectie”, legt Dr. Shelton uit. “Een manier waarop het dit doet, is door extra interleukines te produceren – chemicaliën die het immuunsysteem helpen reguleren – die op zijn minst een tijdelijke defensieve boost geven.”

In het bijzonder kan het ervaren van kortdurende stress bescherming bieden op basis van immuniteit als een persoon gewond is of een infectie heeft, bijvoorbeeld, zoals opgemerkt in een studie van Frontiers in Neuroendocrinology van april 2018.

Wil je aan de slag met stress? Zoek dan hulp van een coach.

https://nickdewaard.nl/