Beeldrijk Assen
Image default
Sport

Wil je starten in de fitnessbranche? Kies de opleiding die bij jou past!

Ben jij dagelijks in de sportschool te vinden en ben jij helemaal gek van sporten? Dan ben je misschien wel op zoek naar een baan die past bij jouw passie. Nu zijn er tegenwoordig veel verschillende banen binnen de fitnesswereld waar je aan de slag kan gaan.

Voor veel van deze jobs heb je een MBO of HBO diploma nodig. Nu zijn er ook andere sport opleidingen die niet drie of vier jaar duren en waar je binnen een paar maanden een diploma hebt om aan de slag te gaan. Deze sport opleidingen zijn speciaal voor de mensen die personal trainer of fitness instructeur willen worden. Verder in deze blog vertellen we je welke fitvak opleidingen er zijn en hoe jij je kan onderscheiden van de rest in de fitnessmarkt.

Fitnesstrainer A & Fitnesstrainer B

Zoek jij een fitvak opleiding waar je geen vooropleiding voor nodig hebt? Dan is Fitnesstrainer A een echte aanrader. Deze opleiding duurt ongeveer 4-5 maanden en is zowel online als klassikaal te volgen. Ook komt deze opleiding in aanmerking voor het stap budget. Dit kan betekenen dat je de opleiding zelfs gratis kan volgen. De vervolgopleiding van Fitnesstrainer A is de Fitnesstrainer B opleiding. Hier leer je meer dan alleen de basiskennis van Fitnesstrainer A en krijg je training in het 1op1 begeleiden van cliënten. Voor beide opleidingen moet je ook stage lopen.

NASM (National Academy of Sports Medicine)

Een mooi alternatief voor de Fitnesstrainer B opleiding, is de NASM opleiding. Ook voor deze opleiding heb je een vooropleiding nodig, dit kan Fitnesstrainer A of een andere sport opleiding zijn. Deze opleiding is internationaal erkend en voldoet aan de Europese kwalificatienormen (EQF). De studiebelasting wordt geschat op 172 uur wat ongeveer 6 maanden is. Ook deze opleiding komt in aanmerking voor het stap budget, en geeft je de mogelijkheid om de opleiding met hoge korting te volgen.

Sport opleiding

Verder specialiseren?

Naast deze grote PT opleidingen zijn er ook cursussen van één of twee dagen die je kan volgen. Met deze cursussen verbreed jij je kennis en wordt jij interessanter voor toekomstige klanten. Hier kun je denken aan cursussen zoals cursus Bootcamp Pro en bijvoorbeeld cursus Kettlebell Pro. Met deze opleidingen verbreed jij je kennis, maar ook je aanbod. Verder cursussen kunnen ook zijn in de vechtsport of bijvoorbeeld yoga.

Voeding is erg belangrijk!

Naast de eerder genoemde specialisaties is er ook één andere cursus die handig is om te volgen. Dit is namelijk de Sport & Voeding opleiding. Hier leer je meer over het maken van voedingsschema’s en het belang van voeding voor sport. Deze opleiding / cursus duurt 4 dagen en ook hier is geen vooropleiding vereist.