Beeldrijk Assen
Image default
Aanbiedingen

Wees rugpijn voor met regelmatig bewegen

Wees rugpijn voor met regelmatig bewegen

Rugpijn treft niet alleen oudere mensen, maar ook de jongere generatie. Het is in veel gevallen het gevolg van te veel en te lang zitten. Dagelijks een ommetje kan helpen, sporten nog meer. 

In 2020 waren er naar schatting 1.866.900 mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nek- en rugklachten: 793.800 mannen en 1.073.100 vrouwen, zo staat te lezen op de website van Volksgezondheid en zorg. Dat zijn hoge getallen. Het blijkt dat we onzorgvuldig met onze rug omgaan. 

Zorg voor meer souplesse en meer kracht

Twee jaar eerder werd via cijfers van het RIVM ook al duidelijk dat er enorm veel mensen met rug- en nekklachten rondlopen. Fysiotherapeuten hebben er dagelijks mee te maken en adviseren vooral te blijven bewegen. En dan vooral verschillende activiteiten uit te voeren. Ga dus niet alleen tussen de middag een blokje om, maar stap ook eens op de fiets, doe een tijdje krachttraining, ga zwemmen of laat je werktas heren eens staan en ga naar een sportschool. Juist die variatie in beweging zorgt voor meer souplesse en kracht in de rug. 

Het komt er op neer dat we te veel stilzitten. We zitten in de auto, achter een bureau, voor de tv en hangen op een bank. Beter zou het zijn om onze Eastpak rugzak te pakken en in het weekend eens lekker te gaan hiken. Je boost er niet alleen je algehele gezondheid mee, je krijgt ook een betere conditie en voorkomt rugklachten. 

Een ommetje, tochtje of work-out

Nu blijken er van de bijna 1,9 miljoen mensen die bij de huisarts bekend waren met nek- en rugklachten ongeveer 809.700 mensen langdurig of chronische klachten te hebben. Voor hen is regelmatig bewegen nog veel belangrijker. Zij zouden geen dag moeten overslaan waarop ze bewegen. Een ommetje, een tochtje of een work-out. Het is allemaal heel belangrijk. Natuurlijk kan het voorkomen dat iemand pijnklachten ervaart vanwege slijtage. Dan is het belangrijk de activiteiten daarop aan te passen, maar over het algemeen is de remedie toch echt meer te gaan bewegen. 

Jonge ouders sjouwen wat af

Ook jonge mensen moeten eraan geloven. Vooral zij die veelvuldig in de schoolbanken en dagelijks voor een beeldscherm zitten. En dan zijn er nog de jonge ouders die dagelijks sjouwen met kinderen en maxi-cosi’s. Een advies: til de jongste op een juiste manier op door eerst door de knieën te gaan, sjouw minder en duw liever een wandelwagen voort en kies voor een rugzak als luiertas. Een stevige tas die het gewicht goed over de rug verdeelt. Een luiertas is nog altijd beter dan een zware tas in één hand en een kind op de andere arm. Denk na voordat je tilt. Het kan veel ellende en vooral rugpijn voorkomen.