Beeldrijk Assen
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom zijn glazen potjes een goede aankoop?

Glazen voorraadpotten, je kan er niet genoeg van hebben. Multifunctioneel, praktisch en, niet onbelangrijk, mooi om te zien. Maar, waarom zou je eigenlijk kiezen voor glazen potten? Ik noem een aantal redenen waarom ze niet mogen ontbreken in jouw keuken.

Etenswaren

Glazen potten kan je overal voor gebruiken. Uiteraard als voorraadpot. Heb je glazen voorraadpotten met goed sluitende deksel, dan kan je voedsel daar goed en veilig in bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan droge etenswaren, zoals pasta, peulvruchten of meel. Maar het grote voordeel van glas is dat je etenswaren goed vacuüm kunt trekken. Jam is het bekendste voorbeeld, maar niet het enige. Door soep of bouillon kokendheet in hete glazen potten te gieten, het deksel er goed op te draaien en ze te laten afkoelen, trekken de potten vacuüm en kan je het heel lang buiten de koelkast bewaren.

Het voordeel van glas is daarnaast dat het goed uit te koken is. Het een heel hygiënisch materiaal. Niet voor niets blijft melk in glazen flessen langer goed dan in plastic flessen. In glazen flessen zitten nauwelijks groeven of poriën. Dit in tegenstelling tot plastic, dat snel beschadigt. Hiermee krijgen bacteriën de gelegenheid om zich te nestelen. Ook is de laatste tijd veel aandacht gekomen voor het BPA in plastic. Glas is sowieso veilig om voedingswaren in te bewaren. Het neemt geen luchtjes van het eten over en verkleurt niet.

Versieren

Glazen potten kan je ook heel leuk versieren. Je kunt je creativiteit er helemaal in kwijt. Houd je van vrolijke kleuren? Koop dan verschillende kleuren glasverf en ga aan de slag. Je kunt je potten helemaal personaliseren. Je hebt dan echt iets van jezelf in de kast staan. Dit is ook een leuk project voor op een kinderfeestje.

Een andere optie is om met krijtbordverf te werken. Maak met schilderstape een rechthoekje op de pot. Schilder het in met krijtbordverf. Als het droog is, trek je voorzichtig de tape van de pot. Je hebt nu een mooie rechthoek. Je kunt met een krijtje op de pot schrijven wat erin zit. Dit is een hele leuke manier om bijvoorbeeld verschillende soorten losse thee te bewaren. Zo blijft niet alleen je thee lang goed, maar staat het ook nog leuk op je aanrecht.

Glazen potjes

Multifunctioneel

Je kunt glazen potten echt overal voor gebruiken. Wat dacht je van een leuk versierd potje met een waxinelichtje erin? Lintje eromheen en voilà! Staat vrolijk en doordat het kaarsje in een potje staat, is het ook heel veilig. Een simpele DIY voor als je plotseling visite krijgt of als je weinig tijd hebt om de tuin te versieren voor de barbecue.
Komt er iemand onverwachts aan met een stralend veldboeket? Je kunt glazen potten ook heel goed gebruiken als vaas. Een glazen vaas kan in elk interieur en van de bloemen word je blij!

Een laatste idee: je kunt ze ook nog gebruiken als plantenpot. Poot je kleine stekjes in een glazen potje en je ziet de wortels groeien. Geweldig om daar met je neus bovenop te zitten en ook leuk om kinderen enthousiast te maken voor de natuur. Let dan wel op met water geven, want doordat er geen gaten aan de onderkant zitten, geef je snel te veel.

Je ziet het, eindeloos veel manieren om glazen voorraadpotten te gebruiken. En ongetwijfeld verzin jij zelf nog veel meer mogelijkheden! Verschillende partijen verkopen grote aantallen glazen potjes. Lekkerhoning is hier een mooi voorbeeld van. Naast de vele soorten honing die wordt verkocht kan je ook losse potjes kopen om andere etenswaren in kwijt te kunnen.