Beeldrijk Assen
Image default
Hobby en vrije tijd

De wereld van de Elektrotechniek

Elektrotechniek is de studie die zich bezighoudt met het installeren, beheren en verbeteren van elektrische installaties. Om een elektrische ingenieur te worden moet je minstens een Hbo-opleiding hebben afgerond. Er is echter wel een grotere voorkeur naar een WO-diploma. Zo is de Hbo-opleiding of WO-opleiding electrical engineering een goede start. Om een electrical engineer te worden is het ook belangrijk dat je goed bent in natuurkunde en wiskunde, aangezien er sommige opleiding toegepaste wiskunde in het vakkenpakket toepassen. Karakteristieken van een elektrische ingenieur zijn vaak dat deze persoon grondig te werk moet gaan. Ook is blijven vergaren van kennis belangrijk. Aangezien elektrotechniek, zoals bij Timmer Elektrotechniek een breed onderwerp zullen er hieronder bij een aantal soorten elektrotechniek een toelichting worden gegeven.

Energietechniek

Energietechniek houdt zich naast het installeren, beheren en verbeteren van elektrische installaties ook bezig met elektrische distributienetwerken. Ook isolatoren, elektrische circuits en materialen, die hoge spanningen en stromingen kunnen weerstaan en schakelen, worden niet overgeslagen. Schakelingen worden ook op afstand bediend door een besturingstechniek. 

Meettechniek

Door middel van de meettechniek wordt elektrotechniek gemeten. Het doel van de meettechniek is om de invloed van instrumenten waarmee worden gemeten te verminderen. Een meetbare eigenschap van een materiaal of constructie wordt ook wel grootheid genoemd. Onder de meettechniek vallen er weer andere vakgebieden zoals meettechniek in geluid en geometrische techniek bij de productie van onderdelen die kunnen worden veranderd.

Meet-en-regeltechniek

Weer een andere tak van de elektrotechniek is de meet-en-regeltechniek. Dit vakgebied heeft overeenkomsten met pneumatiek en procestechniek. In de pneumatiek worden er samengeperste gassen bestudeerd. Deze worden meestal toegepast bij het spuiten van verf of opslag van energie, ook wel een drukvat genoemd en bij achtbanen. De voordelen van deze techniek is dat het meetinstrument die bij deze techniek hoort eenvoudig is om op te slaan en de besturing van deze meting ook gemakkelijk is. Procestechniek is een onderdeel  van de techniek die focust op het ontwerpen, bedienen en installeren uit de procesindustrie Processen zijn een reeks van activiteiten die door een organisatie of persoon worden uitgevoerd.

Telecommunicatietechniek

Tot slot hebben we een techniek die wat bekender zal zijn voor mensen namelijk de telecommunicatietechniek. Enkele voorbeelden hiervan zijn glasvezelkabels. De voordelen van dit soort kabels zijn de snelheid waarmee bestanden worden gedownload, en waarmee films worden bekeken. Het beeld van het bekijken van films en series is niet alleen hoger maar ook scherper.  

 

https://timmer-installaties.nl/