Beeldrijk Assen
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het vinden van de perfecte gaming monitor

Als fanatieke gamer weet je hoe belangrijk een goede monitor is voor een ultieme gaming ervaring. Maar met zoveel opties op de markt kan het vinden van de juiste monitor een hele uitdaging zijn. Je wilt niet alleen een monitor met een goede beeldkwaliteit en resolutie, maar ook een met de juiste afmetingen, refresh rate en reactietijd. In deze blog delen we graag onze tips met je voor het vinden van de perfecte gaming monitor bij Azerty.nl.

 

1. Resolutie

De beeldkwaliteit van een monitor is afhankelijk van de resolutie. Voor de meest optimale ervaring raden we een monitor aan met een resolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels (Full HD) of zelfs hoger. Dit zorgt voor scherpe beelden en laat de details van het spel goed naar voren komen.

 

2. Beeldsnelheid en reactietijd

De beeldsnelheid of refresh rate bepaalt hoe vaak een monitor het beeld kan verversen per seconde. Dit wordt gemeten in Hertz (Hz). Hoe hoger de refresh rate, hoe vloeiender de beelden worden weergegeven. We raden een refresh rate van minimaal 144Hz aan voor een soepele gaming ervaring. Daarnaast is de reactietijd belangrijk. Dit is de tijd die het beeldscherm nodig heeft om van kleur te veranderen en wordt gemeten in milliseconden (ms). Hoe lager de reactietijd, hoe minder vertraging er is tussen de actie op het scherm en je input. We raden voor gaming een reactietijd van maximaal 1 ms aan.

 

3. Schermgrootte

De juiste schermgrootte is ook belangrijk voor de beste game-ervaring. Een monitor van 24 inch is een goede optie voor kleinere ruimtes of als je op korte afstand speelt. Voor grotere ruimtes of langere afstanden raden we een schermgrootte van 27 inch of zelfs hoger aan. Hierbij is het belangrijk dat de resolutie en refresh rate ook voldoende zijn om de grotere oppervlakte te bedekken.

 

4. Type monitor

Er zijn verschillende soorten monitors op de markt, waaronder een TN-, IPS- en VA-paneel. TN-panelen hebben over het algemeen de kortste responstijd en de hoogste refresh rate, waardoor ze een goede optie zijn voor gaming. IPS-panelen zijn beter qua kleurweergave en hebben bredere kijkhoeken, maar hebben een iets hogere responstijd. VA-panelen hebben de beste contrastverhouding en zwartwaarden, maar de kleuren kunnen iets minder helder zijn en de responstijd is ook iets hoger.