Beeldrijk Assen
Image default
Dienstverlening

Kelderlekkage: de oorzaken en oplossingen

Merkt u dat uw muren in de kelder nat zijn? Ziet u plassen op de vloer of schimmelvorming tegen de muren en het plafond? Is de luchtvochtigheid in uw kelder hoog, ruikt het erg onaangenaam en krijgt u last van ongedierte? Dan is het erg belangrijk dat u daar zo snel mogelijk wat aan doet. Een kelderlekkage kan, indien onbehandeld, grote problemen opleveren en uw draagconstructie aantasten. Reparatie is dan veel duurder dan nu verhelpen. De oplossing die wordt aangeboden wordt vastgesteld door eerst de oorzaak te bepalen.

Optrekkend vocht: muurinjectie

U weet dat uw kelderlekkage door optrekkend vocht veroorzaakt wordt als uw muren aan de onderkant nat zijn en het van daar verder uitspreidt. Bakstenen werken als een spons, trekken het grondwater op en houden het vast. Moderne woningen worden daarom altijd onderkapt, maar oudere woningen hebben dat niet altijd. De beste oplossing tegen optrekkend vocht is het injecteren van de muren met een vochtwerende gel.

Doorslaand vocht: afdichten

Als de vochtplekken op willekeurige plaatsen op uw muur tevoorschijn komen, dan wordt uw kelderlekkage waarschijnlijk veroorzaakt door doorslaand vocht. Er zijn barsten, gaten of scheuren in uw keldermuren gekomen en daar komt het water dan doorheen. Een vakman zoals van de Vossenberg lost dit op door uw gehele kelder af te dichten met een waterafstotend beton.

Hoog grondwater: afwateren of isoleren

Ziet u bij regenachtig weer vaak natte plassen op uw keldervloer, maar zijn uw muren droog? Dan is er geen sprake van kelderlekkage, maar van hoog grondwater. Het is dan belangrijk dat u uit voorzorg wel even controleert of uw muren onderkapt zijn en dus geen grondwater kunnen opzuigen. Dit probleem kan in ernstige gevallen het beste worden opgelost met een nieuwe vloer plus afwateringssysteem. In mildere gevallen kan bodemisolatie een uitkomst bieden. Het klimaat onder uw woning wordt dan snel beter en uw woning is weer veilig.

https://vossenbergbv.nl/