Beeldrijk Assen
Image default
Dienstverlening

De verzorgende IG

In dit artikel leest u wat een verzorgende IG precies doet, hoe iemand een verzorgende IG kan worden en waar een verzorgende IG eigenlijk kan werken.

 

Wat doet een verzorgende IG?

Een verzorgende IG (voluit: verzorgende individuele gezondheidszorg, ook wel afgekort met VIG) is iemand die andere mensen ondersteunt bij zaken die zij niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. Hierbij kan gedacht worden aan het helpen bij het revalideren na een zware botbreuk (of operatie) of het controleren van de bloedsuikerspiegel van ouderen of gehandicapten.

Een VIG ondersteunt dus patiënten, in tegenstelling tot een verpleegkundige, die daadwerkelijk geneeskundige handelingen verricht. Een VIG mag ook niet verward worden met een verzorgende, die de bevoegdheid voor kleine geneeskundige ingrijpen, zoals injecteren en katheriseren, mist. Deze bevoegdheden heeft een VIG wel.

 

De vereiste opleiding voor VIG

Om dit beroep te kunnen uitoefenen, moet de verzorgende minimaal MBO niveau 3 behaald hebben. Na het behalen van een diploma op niveau 3, kan de student doorstuderen naar niveau 4, waarmee de student verpleegkundige wordt.

De opleiding is op vrijwel iedere brede MBO-instelling te vinden. Er is ook altijd veel vraag naar deze krachten op de arbeidsmarkt. Na de studie is de kans dan ook groot dat de afgestudeerde binnen een jaar werk heeft gevonden.

 

Waar werken zij?

Een VIG is in veel soorten organisaties terug te vinden. Hierbij kan gedacht worden aan een gehandicaptenzorginstelling, in de kraamzorg, thuishulp of in de verpleging. Een divers palet aan keuzemogelijkheden dus voor de VIG. Het feit dat een VIG in veel verschillende zorgorganisaties terug is te vinden, zorgt ervoor dat de vraag naar een VIG op de arbeidsmarkt altijd groot blijft.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp bezoekt u https://werkenbij.driegasthuizengroep.nl/