Beeldrijk Assen
Image default
Woning en Tuin

Drie manieren om je huis te beschermen tegen zonlicht

De moderne architectuur richt zich op het inbouwen van goed verlichte en goed geventileerde kamers, die ontstaan op basis van het idee dat geometrische, rechthoekige en lineaire elementen de woningen er beter uit kunnen laten zien. De moderne vormgeving beoogt, door optimaal gebruik van isolerende raambekleding, de woningen energiezuiniger te maken. Een van de kenmerkende veranderingen in de manier waarop de ramen tegenwoordig ontworpen worden is hun grootte en algehele gedaante. Ze zijn van kleine kuilen die naar de buitenwereld gluurden, geëvolueerd tot ramen over de volle lengte die soms van vloer tot plafond reiken. Het voordeel van moderne ramen in huis is dat ze een prachtig uitzicht op de buitenomgeving bieden en tegelijk natuurlijk licht in het huis toelaten. Het is een welkome afwisseling tijdens de wintermaanden, maar de behoefte aan raambekleding komt naar voren tijdens de zomers omdat het zonlicht erg hard kan worden.

3 manieren om je interieur tegen de felle zon te beschermen

Met de vooruitgang van wetenschap en technologie zijn de methoden om de interieurs tegen zonlicht te beschermen geëvolueerd. Voorbij zijn de dagen dat raambekleding slechts gedeeltelijk bescherming kon bieden tegen de schadelijke ultraviolette stralen van de zon. Hieronder volgen de top drie manieren waarop het interieur van de woning tegen de zon beschermd kan worden:

Een van de beste mogelijkheden om het interieur tegen de felle zon te beschermen is te kiezen voor raambekleding zoals jaloezieën. Ze bestaan uit horizontale of verticale lamellen, die met koorden bediend kunnen worden. Deze koorden houden de jaloezieën bijeen en lopen door de lamellen. Jaloezieën zijn er in verschillende mogelijkheden en zijn verkrijgbaar in verschillende harde materialen zoals kunststof, aluminium, of zelfs hout.

Rolgordijnen om de zon te weren

Een rolgordijn wordt om een metalen knop gerold en bovenaan het raam bevestigd. Het kan met de hand of met een afstandsbediening bediend worden. Het maakt het leven van de eigenaar gemakkelijk, want hij of zij kan met behulp van een rolgordijn volledige bescherming tegen zonlicht krijgen. Ze zijn voorzien van de verduisteringsfunctie en zijn gemaakt van zonwerende en zonreflecterende materialen. Deze materialen kunnen een hoger percentage zonlicht absorberen en beschermen het interieur van de woning tegen beschadiging door de zonnestralen. Behalve infrarode straling weerkaatsen, kunnen rolgordijnen ook 100 % van de ultraviolette straling tegenhouden. Zo helpt het de meubels en ander huisdecor te behoeden voor verbleken door overmatige blootstelling.

Venetiaanse jaloezieën

Jaloezieën bieden een goede zonregulering en beschermen het interieur voor een groot deel tegen de felle zon. Ze zijn voorzien van verstelbare lamellen, waarmee de eigenaar de intensiteit, richting en hoeveelheid zonlicht die de kamer binnenkomt kan kiezen. Jaloezieën bieden ook esthetische voordelen en maken de kamer elegant en sierlijk. Ze zijn er in verschillende tinten en kleuren, wat een esthetisch moderne uitstraling aan de kamer geeft, terwijl de afmetingen van de lamellen het functionele kenmerk leveren.

Verduisterende gordijnen zijn gemaakt van stof die zwaar is en geen zonlicht doorlaat. Ze zijn zo ontworpen om te voorkomen dat het zonlicht de kamers binnendringt. Ze maken de kamer pikdonker, en sommige kunnen 99.9% van het zonlicht tegenhouden als ze goed opgehangen zijn. Ze zijn meestal dikker dan gewone gordijnen, maar ze zijn heel gemakkelijk te installeren. Ze geven een volledig verduisterend effect en zijn erg handig voor slaapkamers, mediakamers en thuisbioscopen, waar zelfs een klein beetje zonlicht de ervaring van de eigenaar nadelig kan beïnvloeden. Bovendien beschermen deze gordijnen ook tegen de gevaarlijke ultraviolette straling die de meubels en andere inrichtingsvoorwerpen kan doen verbleken en van kleur doen verschieten.

Vouwgordijnen zijn van stoffen gemaakt en worden gebruikt om de ramen te bedekken en zo bescherming tegen zonlicht te bieden.  Een voorbeeld zijn zonneschermen. Dit zijn een soort rolgordijnen van stof die het interieur beschermen tegen het felle zonlicht en toch het uitzicht vanuit het raam optimaliseren. Omdat de zonneschermen het zonlicht tegenhouden, helpen ze de eigenaar zijn interieur te beschermen. De behoefte van de eigenaar aan zonlichtbeheersing bepaalt welk type zonwering nodig is. Deze gebruiksfunctionaliteit is afhankelijk van de openheidsfactor van de zonwering. De openheidsfactor heeft betrekking op de compactheid van het gekozen weefsel.

https://www.raamdecoratie.com