Beeldrijk Assen
Image default
Dieren

De paardenvliegenval een makkelijke uitvinding om bijtende dazen te vangen

De paardenvliegenval een makkelijke uitvinding om bijtende dazen te vangen

De paardenvliegenval is een val voor het vangen van dazen/paardenvliegen. Er zijn veel verschillende soorten merken paardenvliegenvallen, de 1 duurder dan de ander. Dit ligt aan de kwaliteit per val. Zie hieronder een uitleg over de dazenval en daar onder een overzicht van de dazenvallen met hun prijzen:

 

 

De werking van een dazenvalEen dazenval bestaat uit een statief, dit statief zet je in de grond. In de bovenkant van het statief zit een gaatje, aan dat gaatje zit de dazenbal vast met een touwtje. Om de bal bevindt zich een lichtkleurige mantel. Helemaal boven in de mantel zit het opvangreservoir. Wanneer de dazenval geplaatst is kun je beginnen met het vangen van de blinde vliegen. Wel moet je er voor zorgen dat bal in de zon hangt, en wind kan opvangen. Dit is belangrijk want anders komt de daas niet op de val af. De daas moet namelijk denken dat de val juist een prooi is om bloed van af te nemen. Als de bal in de zon hangt wordt de bal warm. De daas heeft infrarode ogen en kan dus warmte zien. Als de bal warm is en lichtjes heen en weer schommelt, denkt de daas dat de bal een prooi voor haar zal zijn. Aangezien levende wezens ook warmbloedig zijn. De daas zal dus naar de bal heen gaan en probeert te bijten. Wanneer de daas erachter komt dat bijten geen nut heeft, vliegt de daas altijd in de richting van het licht. Dus zal de daas richting de mantel vliegen en vervolgens naar boven heen gaan. Wanneer de daas helemaal naar boven is gevlogen komt dazerik in het opvangreservoir terecht, uit dit opvangreservoir zal de daas nooit meer uitkomen. Zo vang je paardenvliegen met een dazenval.

 

 

Overzicht verschillende soorten dazenvallen:

 1. Kerbl dazenval TAON x Dazenvanger             €139,95
 2. H-TRAP dazenval systeem 2018                      €129,95
 3. Kerbl dazenval TAON x –ECO-                           €99,95
 4. MT-Trap                                                               €49,95
 5. Loer dazenval                                                       €249,01

 

Onderdelen van de dazenvallen zijn los verkrijgbaar, zie hiervoor de website

 

 

Kerbl dazenval TAON x:

Dit is een dazenval met een uitstekend resultaat. Het resultaat van de vangst is vaak direct zichtbaar na het opzetten. De voordelen van deze val zijn:

 • De val heeft een bereik van 10000 m2, hierdoor kun je al snel tot wel 300 dazen per dag vangen.
 • Geen gifstoffen aanwezig
 • Geen gebruik van elektriciteit, hierdoor kan de val overal geplaatst worden.

De mantel van deze val is wit. De Kerbl dazenval weegt in totaal ongeveer 17 kilo. Deze dazenval is toch 1 van de duurdere merken, maar toch veel mensen kiezen voor de val omdat het resultaat zo goed zichtbaar is.

 

 

H-TRAP dazenval systeem 2018:

Deze dazenval is onmisbaar voor paardenhouders, veehouders en andere mensen die erg veel last hebben van dazen. De H-TRAP staat erom bekend dat het boven gedeelte van de val draaibaar is. De plaats waar het opvangbakje en de tunnel bij elkaar komen heeft een spierwerking, hierdoor kan de val meer bewegen. Hierdoor worden de dazen meer aangetrokken. De H-Trap is 1 van de voordeligste dazenvallen met een standaard. De H-Trap heeft een groene tunnel. Het gewicht van de val is ongeveer 14 kilo, dus is deze val 3 kilo lichter dan de Kerbl dazenval. Na het opzetten zal je direct merken dat de overlast verminderd zal worden voor u en uw dieren. Voordelen van de val zijn:

 • De val is weerbestendig
 • De val is milieuvriendelijk
 • De val heeft een natuurlijke uitstraling door de groene mantel.

 

 

Kerbl dazenval TAON x –ECO-:     

Deze versie dazenval kwam uit na de TAON X. De Kerbl TAON x –Eco is speciaal gemaakt voor kleinere gebieden. Verschillen tussen de twee Kerbl dazenvallen zijn:

 • De grootte
 • De TAON X –ECO heeft geen statief maar een schakelketting. (hierdoor kun je hem bijvoorbeeld ophangen in een boom)
 • Het bereik van de ECO is 5000 m2 terwijl die van de Normale TAON X 10000 m2 is.

De Kerbl TAON X –ECO is erg geschikt voor in de tuin. De val is eenvoudig op te zetten en voordelig in prijs.

MT-trap:

Deze val is niet alleen ontworpen voor het vangen van dazen maar ook voor het vangen van wespen. Ook wespen kunnen vervelend zijn. De MT-trap kunt u vullen met een siroop en op deze manier gebruiken als een wespenval. Wespen komen vooral in Nederland voor in het seizoen nadat het dazenseizoen voorbij is. Hierdoor is de MT-trap multifunctioneel. Vanwege de grootte van de dazenval wordt deze vooral gebruikt in tuinen en niet in grote weilanden. Hierdoor kun je zomers heerlijk ongestoord genieten in uw tuin. Ook bij deze val wordt de daas gelokt door de heen en weer gaande bal. Wespen hebben geen infrarode ogen en kun je dus ook niet lokken door middel van de bal, wespen moet je echt lokken met zoete geuren, zoals siroop. Voor het vangen van wespen is het de bedoeling dat je zoete vloeistof in het opvangbakje doet. De wesp zal de geur ruiken en in het opvangbakje gaan. Zo vang je dus de wesp.

 

 

Loer dazenval:

De naam LOER betekent: Lokken Opvangen En Ruimen. Dat is ook alles wat een dazenval doet en ook nog eens in de goede volgorde. Lokken doormiddel van de bal want die lijkt op een levend wezen door de warmte en beweging. Als je de daas gelokt hebt begint het. Want nadat je lokt vliegt de daas via de mantel in het opvangbakje. Als het opvangbakje vol zit kan je deze leeg gaan maken. En daarna begint alles weer opnieuw. Ook deze val kan tot wel honderd dazen per dag vangen. Het aantal dazen dat je vangt hangt af van de hoeveelheid dazen die zich bevinden per plek. Wel is de loer dazenval duurder dan de ander dazenvallen. De mantel, opvangreservoir en statief zijn ook van een hogere kwaliteit. 

   

Ook zijn er producten op de markt welke met lijm werken zoals Sticky Trap. Deze oplossingen vind je hier> Dazenval met lijm 

 

https://dazenvanger.nl/merken-dazenvallen