Beeldrijk Assen
Image default
Dieren

Dagje vissen op haai aan de Nederlandse kust

Dat de Nederlandse kust wordt bezocht door haaien van een meter lang is voor veel zwemmers maar ook vissers niet bekend. Nog minder bekend is dat je hier in de zomermaanden gericht op kunt vissen. Steeds meer charterboten bieden mogelijkheden om uit te varen en deze zandhaaien te vangen. Naast het vangen van haaien komt schol, schar en weiting voorbij. 

Voor zoetwatervissers een erg leuke afwisseling om een dagje op zee te deinen en een bijzondere vis te vangen. Je hoeft hier niet eens spullen voor te hebben, want de schippers hebben vaak alle spullen te leen/huur. Zelfs het aas wordt aan boord verstrekt. Geen grote investering dus en je kan je viskoffer thuis laten.

Voor zoetwatervissers is het vissen op zee wel een andere koek. Door de getijdestromen is het soms lastig om 250gram stil op de bodem te liggen. Daarbij moet ook de onderlijn gestrekt op de grond blijven om vis aan te trekken. Net als de platvis, jaagt de zandhaai ook op de bodem. Om de onderlijn op de bodem te krijgen moet meters extra vislijn gegeven worden. En met meters gaat het om vaak vele meters. Afhankelijk van de diepte en de stroming kan dit meer dan 100 meter zijn om dit effect te krijgen. Door de grote kracht die op de lijn komt te staan door de stroming, komt een aanbeet nog steeds goed door. Echt aanslaan is niet noodzakelijk, omdat de vis zichzelf vaak al haakt door de vorm van de haak en de manier van opnemen van het aas. Het verschil met platvis en een zandhaai heb je snel door. Door de grote kracht die een haai kan opwekken, zal je harde klappen op de kop krijgen. Veel harder dan bij bijvoorbeeld een grote schol. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/