Beeldrijk Assen
Image default
Bedrijven

Het ontwikkelassessment wordt steeds vaker gebruikt

Door middel van het uitvoeren van een zeker ontwikkelassessment kan je als leidinggevende erachter komen wie er nou echt daadwerkelijk geschikt is voor de functie waar jij een nieuwe werknemer voor wilt aannemen. Men kent allemaal wel een standaard procedure van de gesprekken die worden gevoerd met potentiele werknemers, de sollicitanten. Dit zijn vaak redelijk oppervlakkige gesprekken waarbij een cv wordt doorgenomen en waar wordt gekeken naar de persoon die aan de andere kant van de tafel zit of deze goed past in het bedrijf aan de hand van de ervaringen en het  gesprek zelf uiteraard. Maar wanneer er wordt gekeken naar een ontwikkelassessment dan gaat dat gesprek wat dieper en kom je meer tot de kern van de persoon en is het maken van een beslissing meer op strategisch niveau. 

Vragen

Tijdens een ontwikkelassessment wordt er dus niet alleen maar een vragenlijst met oppervlakkige vragen gehanteerd, maar gaat het net even een stapje verder. Bij een ontwikkelassessment wordt er namelijk gekeken naar de competenties en de capaciteiten van een werknemer die wellicht deze functie kan gaan omarmen. Ook wordt er gekeken naar de ambities van de persoon, zodat er kan worden gekeken of daarin een match te vinden is met het bedrijf. Misschien heb je wel een heel ambitieus persoon voor je zitten die graag hoger op de lader wil komen, maar zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. 

Match vinden tussen een werkgever en een werknemer

Door een gesprek op deze manier aan te gaan, is het voor beide partijen een stuk gemakkelijker om te kijken of er een daadwerkelijke fit en match is waar iedereen tevreden over is en zich dan ook prettig bij voelt. Daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van het ontwikkelassessment in een sollicitatie procedure. Het zet veel zode aan de dijk en mensen hebben er echt baat bij om op deze manier aan de slag te gaan.