Beeldrijk Assen
Image default
Vervoer en transport

Hoe ik rotsen maak voor modelspoorbanen

De eerste stap bij het maken van een rotswand is het uitsnijden van rotsen van de juiste grootte die passen bij de muren van je lay-out.Gebruik een scheermeszaag om ongeveer halverwege door de rots te snijden. De resterende rots knapt af over de snede. Je kan de off cuts opslaan en voor andere doeleinden gebruiken. Zodra de steen is uitgesneden, lijmt je deze op zijn plaats. Zodra het droog is, kun je scenic scatter aanbrengen

Knip vervolgens stukjes schuim uit. Dit zal behoorlijk rommelig zijn, dus een speciale werkruimte en stofzuiger zijn noodzakelijk. Je kan isolatieplaten kopen bij je lokale houtwerf of bouwmarkt. Lijm de stukjes schuim aan elkaar met een heet lijmpistool of gespecialiseerde schuimlijm. Draag een stofmasker bij het werken met schuim. Het oppervlak van de rotsen zal in detail variëren. Hoe fijner de details van de rots, hoe verder weg het in het tafereel zal kijken.

Voor realistischer ogende kliffen kunt je een combinatie van hydrocal en gips gebruiken. Je kan de rotsen snijden om te passen bij de grootte en vorm van je lay-out. Je kan de gaten vervolgens opvullen met gipsdoek of Sculptamold en deze opnemen in je lay-out. De laatste stap is om de afgewerkte steen te schilderen die overeenkomt met de rest van je lay-out. Zodra je klaar bent met het schilderen van je rotsformaties, ben je klaar om het aan je lay-out toe te voegen!

De volgende stap in het creëren van modelspoorkliffen is het uitsnijden van het schuim. Het kan rommelig zijn, dus een speciale werkruimte wordt aanbevolen. Je kan isolatieplaten krijgen van je lokale houtwerf of bouwmarkt. Je kan een heet lijmpistool of gespecialiseerde schuimlijm gebruiken om de stukken met elkaar te verbinden. Vergeet niet om een stofmasker te dragen bij het werken met schuim. Probeer bij het maken van rotsoppervlakken ze zo fijn mogelijk te maken – hoe fijner het detail, hoe verder weg de rots in je scène zal verschijnen.

Het creëren van rotsformaties is een uitdagend project. Dit vergt veel tijd en moeite. Je kunt eenvoudig rotswanden maken door de juiste hoeveelheid detail aan het oppervlak toe te voegen. Je moet echter rekening houden met de schaal van je lay-out voordat je kliffen maakt. Voor N-schaalmodellen zijn de kliffen misschien te klein, maar als ze te groot zijn, kunnen ze er nog steeds uitzien alsof ze een mijl hoog zijn!

Het snijden van schuim is een rommelig proces, dus wees voorbereid op een rommelige schoonmaak. Om rotskliffen te maken, heb je een speciale werkruimte nodig. Je hebt voor deze stap een stofzuiger nodig. Zorg ervoor dat je isolatieplaat kunt vinden in je lokale houtwerf of bouwmarkt. Snijd vervolgens het schuim in kleine stukjes. Je kan de stenen op hun plaats lijmen met behulp van een heet lijmpistool of met gespecialiseerde schuimlijm.

Meer lezen? Ontdek onze modeltreinbaan website op: Mitropa