Beeldrijk Assen
Image default
Onderwijs

Een dag pure cultuur en kunst voor je ckv op school

Een hele dag cultuur en kunst, je school scoort!

Als school heb je Culturele kunstzinnige vorming op het programma staan, althans in de bovenbouw van havo, mavo en vmbo. Hoe vul je dit vak in en hoe zorg je er als onderwijsinstelling voor dat dit vak steeds aantrekkelijk en inspirerend blijft? Muziek, zang en lichaamsbeweging zijn vakken die waarschijnlijk door je eigen leraars opgenomen worden. En misschien maken de leerlingen ook een schoolreis waarbij er een gedeelte cultuur en kunst naar voor komt. Nochtans zijn kinderen vaak uit op dat ietsje gekker, dat ietsje uitbundiger of dat tikkeltje meer ontdekken. Workshops in het kader van je ckv zijn een mooie oplossing om kinderen het kuntzinnig en het culturele in het leven te leren ontdekken. Nog intenser wordt het als je hele school een volledig dag met kunst en cultuur mag bezig zijn. Dagproject neemt al je leerlingen mee in een onvergetelijke en vooral leerrijke dag.

Hoe je dagproject organiseren?

Je bespreekt het dagproject met de externe partner. Een dagproject kan alle richtingen uit. Maar altijd staat er een bepaalde cultuurdiscipline in het centrum. Hierrond krijgen de leerlingen een project waaraan ze zullen werken. Voorbeeld hiervan zijn: een dag toneelspelen, een dag straatmuziek maken of een reis rond de wereld met muziek. En wat denk je van een heus spektakel voor Kerst? Op het einde van de dag mogen ze hun creatie tonen aan een levend publiek: ouders, vrienden van buiten school, buren… Wedden dat ze apetrots zijn? Een niet alleen zij zijn trots, ook jij als leraar en schoolhoofd mogen best wel fier zijn op wat je leerlingen hebben gepresteerd.

Wat leren kinderen in een dagproject?

Culturele en kunstzinnige dagprojecten focussen zich op allerlei vlakken. Een hele dag lang mogen kinderen hun vaardigheden tonen. Hun talenten komen boven en ze ontdekken wellicht zaken in zichzelf die ze nog niet kenden. Hun fantasie krijgt de vrije loop, niks is onmogelijk in een dagproject. Ze mogen personages bedenken en/of ze zelf gaan uitbeelden. De fantasiewereld van het kind wordt werkelijkheid. Daarnaast leren ze ook hoe ze moeten samenwerken om tot een mooi resultaat te komen. Kinderen staan hier niet alleen voor, ze worden begeleid door de coördinatoren van de organisator van het dagproject. Alles wordt zorgvuldig besproken met de leraars en schooldirectie.

https://kleinkunstig.nl