Beeldrijk Assen
Image default
Zakelijk

Alles wat u moet weten over veiligheidskleding

De veiligheid binnen de werkomgeving is heel belangrijk. Zo is het goed zichtbaar soms van levensbelang bij verschillende beroepen. Met goede veiligheidskleding moet de werkgever zorgen voor de goede zichtbaarheid van de werknemers op risicovolle locaties. Nu is de vraag waar voldoet goede veiligheidskleding, zoals veiligheidsvesten, nou aan voldoen? Deze vraag staat centraal in deze blog.

Waarom dragen mensen reflectiekleding (veiligheidskleding)?

Voor mensen die veel in het donker buiten moeten werken, zoals wegwerkers, is reflecterende kleding een must. Voor auto’s, fietsen en andere vervoersmogelijkheden is het ook wettelijk verplicht om goed zichtbaar te zijn, dit geldt dus ook voor mensen die buiten werken. Voor mensen in de bouw is reflecterende werkkleding ook kleding die veel voorkomt en daarbij wordt daar kleding verplicht die ook beschermend is. De veiligheidskleding heeft namelijk een stof die een stuk dikker is en dus ook beter beschermt. Verder kunt u ook denken aan kniebeschermers of handschoenen die het lichaam beschermen. Een werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moet dus zorgen voor beschermende, reflecterende veiligheidskleding.

Zichtbaarheidsniveaus

Er zijn verschillende zichtniveaus die invloed hebben op de kleding die moet worden gedragen. Per klasse zijn er Europese normen vastgelegd om de mensen te beschermen.

  • Klasse 1: De eerste klasse is voor de werkomgeving waar een laag risico is. In veel gevallen vallen de meeste beroepen hier niet onder, want het is vooral voor mensen die s ’avonds wel is over de straat lopen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die laat in de avond nog een hond moeten uitlaten. Voor deze mensen is een los veiligheidshesje of reflecterend hesje al genoeg. Voor de echte beroepen voldoet u als werkgever niet met het alleen kopen van veiligheidsvesten.
  • Klasse 2: De tweede klasse is de klasse waar al een stuk meer risico in zit. In deze klasse ziet u de mensen voorbij komen die overdag wegwerkzaamheden uitvoeren. Voor deze mensen is het belangrijk dat er veiligheidsvesten worden gedragen waar de kleding voor minimaal 0,13 vierkante meter aan reflecterende materiaal bevatten. Daarbij hoort ook nog een halve vierkante meter fluorescerend materiaal. Fluorescerend materiaal heeft te maken met de kleur van het hesje, oranje of geel bijvoorbeeld. Dit is overdag zeer goed zichtbaar, maar doet in het donker vrij weinig.
  • Klasse 3: Dit is de klasse voor het zeer gevaarlijke werk. Zo kunt u denken aan de mensen die langs de snelweg werken in het donker. Auto’s komen met hoge snelheden langs deze mensen en dus is het zeer belangrijk dat deze mensen goed te zien zijn. De kleding die deze mensen moeten dragen is daarom ook een meer reflecterend . Dit betekent dat de kleding 0,2 vierkante meter reflecterend moet zijn en 0,8 vierkante meter fluorescerend materiaal moet bevatten. Over het algemeen betekent dit dat u niemand zal zien met alleen een veiligheidsvest, maar met een gehele veiligheidsoutfit.

Professionaliteit

Naast de veiligheid van de kleding zorgt de reflecterende en veiligheidskleding ook voor professionaliteit. Door iedereen dezelfde kleur te laten dragen met een duidelijk logo laat u naar buiten blijken dat u zeer professioneel bent. Dit betekent ook dat er vertrouwen zal zijn bij de mensen rondom de werkomgeving.